2009. június 7., vasárnap

Lángos


Hozzávalók:
  • 3dkg élesztő, 40dkg liszt, 1 kanál olaj vagy zsír, 1/2 dkg só, csipet cukor, 2 közepes főtt krumpli, langyos tej
Először az élesztőt tegyük bele 1 dl langyos tejbe egy csipet cukorral, had keljen. Aztán főzzük meg a krumplit. Míg a krumpli fő addig a lisztben morzsoljuk el a zsírt(vagy olajat), a sót. Ezek után bele dolgozzuk a főt, áttört krumplit és utána a kovászt is hozzá tesszük sós, langyos tejjel és lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Jól át kell dolgozni, aztán a tetejét belisztezzük, és letakarjuk és hagyjuk pihenni 1-1,5 órát (míg duplájára nő).

Ha a tészta megkelt akkor abban az edényben amiben kiszeretnénk sütni, elkezdünk felforrósítani zsírt vagy olajat. Míg a zsiradék melegszik, addig mi 10-12 darabra szedjük szét a tésztát és kézzel húzzuk szét nagyjából kerek formára (bár nálunk az ovális is nyerő :) ). Ha a zsiradék megfelelő meleg akkor elkezdhetjük kisütni őket, mindkét oldalát világos barnára.

Mikor végeztünk, akkor tegyünk rá tejfölt, sajtot és lila hagymát(ha van otthon ;) ).

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése